Wij houden de vinger aan de pols zodat jij de komende weken op het juiste moment het verschil kan maken
(Laatste update: 14 april 2020)
Onze geliefde reissector is altijd een enorm positieve wereld geweest om in te werken. Want waarom zou je 'in uw kot blijven' als je met een vier uur durende vlucht aan een scherp tarief elders de wereld kan gaan ontdekken?
Reizen werd de laatste jaren een lifestyle. Jaar na jaar groeide het aantal vakanties en het aantal toeristen. De sector werd de voorbije jaren reeds zwaar op de proef gesteld door vulkaanuitbarstingen, de aanslagen in Brussel, het faillisement van Thomas Cook, ... maar nooit kwam het tot een wereldwijde stand still. We kunnen de reissector gerust ‘ground zero’ noemen van de coronacrisis.
Er komt een gigantische uitdaging op ons af, zeker in een wereld met lage marges. Meer dan ooit wordt de toeristische sector getest op haar flexibiliteit. Om deze crisis het hoofd te bieden hebben we nood aan slimme analyses, een collectief verantwoordelijkheidsgevoel, realistische toekomstplannen en concrete acties.
Onze bevindingen
Travelmedia wil — net zoals heel wat andere organisaties — haar steentje bijdragen door méér dan ooit de juiste informatie met jullie te delen. Onze eigen media tellen in totaal 500.000 bezoekers per maand en ruim één miljoen abonnees. Bovendien zijn we met onze diverse kanalen actief van inspiratie tot boeking, perfect om vinger aan de pols te houden.
Op dit moment (14 april 2020) merken we dat:
-
Reizigers op zoek blijven naar mooie verhalen
Iedereen heeft meer tijd om online door te brengen. Op goodbye.be halen we meer bezoekers én blijven lezers langer op onze site hangen. Er is vandaag dus zeker ruimte voor inspirerende content. Een artikel over de GR5 (inspelend op de serie die momenteel op één speelt) werd op 2 dagen 1.000 keer gelezen, zonder extra promotie. Ook de open ratio’s van onze nieuwsbrieven blijven stabiel.
-
Het loont om op de juiste manier actief te blijven communiceren
Facebook-advertenties die niet op harde conversies inspelen doen het goed. Bezoekers via deze advertenties spenderen meer tijd op onze site en we merken dat Facebook ads ook goedkoper kunnen ingekocht worden. Dat heeft mogelijks te maken met heel wat campagnes die momenteel gepauzeerd worden. Voor sommige advertenties spenderen we nu € 0,07 per click.
-
Boekingen blijven momenteel wel uit
Onze kanalen die meer op boekingen en lastminutes inspelen zoals vakantiepromos.be en citytrip.be delen wel mee in de klappen, maar zijn ook allesbehalve stilgevallen. Hier wordt het heel belangrijk om verder vooruit te kijken, te focussen op de juiste producten en de juiste data te verzamelen.
-
Extra interesse voor dichtbij bestemmingen
We merken (een licht) toegenomen interesse in vakantietips dichtbij. Staycation-artikels doen het beter dan andere jaren. De tussentijdse resultaten uit het Goodbye Reisonderzoek leren dat 17% een volwaardige vakantie in eigen land prefereert na Covid-19. 11% van de reizigers stelt hun reis dit jaar uit tot volgend jaar.
Droom nu, reis later
We kunnen dus concluderen dat de inspiratiefase vooralsnog niet getroffen is. De wereld ligt ook thuis aan onze voeten. We blijven op zoek naar nieuwe culturen, naar nieuwe bestemmingen, naar nieuwe reisplannen. En dat is niet onlogisch.
Reizen is nu eenmaal de meest progressieve uiting van menselijke nieuwsgierigheid.
Verschillende reisorganisaties pikten die booschap afgelopen week ook op:
Actie ondernemen
Wat kan jij nu heel concreet doen om op (digitaal) marketing vlak bij te sturen?
-
Pas je budgetten aan, maar ga niet offline
Reizigers zullen blijven zoeken naar producten en diensten, maar de kans dat ze nu een reis boeken is klein en bijna onbestaande. Blijf onthouden: mensen dromen nu, maar boeken en reizen later.
-
Recycleer je content
De kans is groot dat je deze video van Portugal wel hebt zien verschijnen. Een heel knap staaltje marketing. De toeristische dienst van Portugal kon deze actuele en inspirerende boodschap heel snel naar buiten brengen door bestaande beelden te hergebruiken.
-
Maak nieuwe content
Misschien kan je in de huidige impasse je tijd optimaal benutten om heel wat taken te realiseren waar je anders niet toe kwam? Bij Kriski maakten ze bijvoorbeeld afgelopen week tijd vrij om een reisverhaal te schrijven over Peru, waar ze afgelopen zomer heen waren getrokken.
-
Kijk vooruit
Zorg dat jouw organisatie klaar is voor de toekomst. We denken aan optimalisatie van je site, een contentplan voor je nieuwsbrieven en sociale media, de structuur van je Facebook Ads-account. Zorg dat je binnen enkele weken klaar bent om snel te schakelen. In Egypte nemen ze nu nuttig de tijd om piramides niet enkel te desinfecteren, maar voorzien ze die ook van een grondige schoonmaakbeurt.
-
Analyseer
Neem tijd om jouw (online) marketing inspanningen eens grondig te analyseren. Misschien kan je bijvoorbeeld met kleine tweaks waar je anders nooit tijd voor vindt een grote impact realiseren op je SEO-score. Deze Amerikaanse event tech start-up helpt verschillende reisorganisaties om hun klanten na de coronacrisis beter te leren kennen en daardoor beter van dienst te kunnen zijn.
-
Transparant communiceren
Zorg dat je via alle kanalen transparant communiceert. We denken aan je openingstijden, maar ook aan de manier waarop klanten je kunnen contacteren voor vragen.
Wij houden onze vinger aan de pols en zorgen dat jij dankzij onze analyses, tips of concrete hulp snel en correct kan schakelen. Samen slaan we ons hier de komende weken door.
Take care.
Frederik en het hele Travelmedia-team;
Céline, Jens, Laure, Marlies en Rini.